21 jan. 2009

Kroepoek (krupuk)



Kroepoek oedang (krupuk udang) en emping
Kroepoek is een gerecht wat je eigenlijk nooit echt zelf maakt. Het is echter mogelijk in de toko (en nu zelfs in div. supermarkten) gedroogde ongebakken kroepoek te kopen, en die dan zelf thuis te bakken.

Kroepoek oedang is gemaakt met garnalen, en daarom kunt u ze uitstekend bakken in olie. Kroepoek emping is gemaakt van kruiden/vruchten, smaakt iets bitterder en is veel kleiner.
De bereidingswijze is echter hetzelfde.

Bereiding:
Olie goed heet laten worden (eventjes uitproberen met een klein stukje). Een paar flinke stukken kroepoek in de olie laten vallen. Met een schuimspaan onder de olie houden. De kroepoek begint meteen te zwellen. Zodra ze de kroepoek bruin genoeg is, eruit scheppen en uit laten lekken.
Pas op dat de kroepoek niet te bruin wordt, ze mag ietsjes aan de witte kant zijn. Wel koud laten worden anders is de kroepoek nog taai. Kroepoek kan ook gemaakt worden in de frituurpan maar is dan wel minder lekker.

Geen opmerkingen: